Luisterdoc - Podcasts die je oren strelen
email
  • Home
  • Radio Herrijzend Nederland
  • Luisterarchief
  • Oranjehotel
  • Stille getuigen
  • Het Gemis
  • Peter Siers
  • Rooksignalen
  • Sprekende stemmen
    • Inhoud 1936 en 1937
    • Inhoud 1938 en 1939
    • Inhoud 1940 en 1941
    • Inhoud 1942 en 1943
    • Inhoud 1944 en 1945
    • Inhoud 1946 en 1947
    • "Snijen maar"
    • Colofon
  • Wensvaders
  • Track Record
  • Coronacast
  • Podcastprofessor
  • Luisterfoto
  • Hello Radio Podcast

Inhoud Sprekende stemmen 1946 en 1947

Luister naar Sprekende stemmen 1936 - 1947 via platforms als Storytel, de online bibliotheek, Podimo en Fluister.  

​

.
Inhoud Sprekende stemmen 1946

1 Burgemeester Oldenhof bij de heropening van de IJsselbrug bij Kampen. (reporter onbekend) (30 januari)   

2 Prof. dr. W. Banning bij oprichting van Partij van de Arbeid: ‘Onze nieuwe partij staat gereed’. (9 februari)  
Minister-president Schermerhorn over Indonesië: ‘Aan gerechtvaardige eisen moet tegemoet worden gekomen’.  (2 januari)  
Herdenking slag in de Javazee, verslag door Herman Felderhof.  Luitenant-admiraal C.E.L. Helfrich: ‘Mijn hulde gaat uit naar Doorman en zijn mannen’. (27 februari)  
Professor Schermerhorn dankt de BBC, op bezoek in Nederland: ‘We are grateful again to this mighty organisation’. Verslag door Frits Thors.(25 april)   

Schermerhorn: “De kwaliteit van de BBC tijdens de oorlog zijn in deze moeilijke tijden niet veranderd. Wij zijn deze machtige organisatie nogmaals dankbaar. Zij is voor veel van onze mensen een voorbeeld geweest van hoe een nationaal omroepsysteem zou moeten werken. Het is niet alleen de Nederlandse regering die haar gevoelens wil uiten, maar ik hoop dat u de indruk krijgt dat het hele land de organisatoren van dit machtige instrument dankbaar is. 
 
Alleen iemand die in een bezet land heeft gewoond, waar het luisteren naar de stem van de vrijheid verboden was, kan de betekenis van de BBC goed inschatten. Vrijheid van pers en meningsuiting zijn pijlers van de democratie. Maar vrijheid van pers en meningsuiting die niet de belangen van het volk dienen, maar die van particuliere ondernemingen en winstmakers, kan een gevaar vormen voor de echte democratie.”   

3 Koningin Wilhelmina in voormalig concentratiekamp Vught: ‘Wij komen samen op de plek die gedrenkt is door het bloed van zovele gemartelden’. (3 mei)  
Reporter Paul de Waart bij de eerste dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte: ‘Wij staan vlak bij de plek waar zovele honderden werden gefusilleerd’. (4 mei)  
Herdenkingsrede door vicepremier W. Drees: ‘Een vrij Nederland is alle offers waard die ervoor gebracht zijn’. (4 mei)   

4 Erepromotie Winston Churchill in Leiden: ‘I'm on the way being the most learned man in the world’. (10 mei)   
Churchill: “Rector magnificus, promotor, koninklijke gasten, dames en heren en senaat van de Rijksuniversiteit Leiden, ik dank u hartelijk voor de eer die u mij vandaag bewijst. Ik ben al een doctor van vele universiteiten. Als deze dingen zouden worden beoordeeld naar het aantal graden dat ik heb behaald, ben ik op weg om de meest geleerde man ter wereld te worden!”
 
Erepromotie Prins Bernhard: ‘Niet mijn persoon immers, hebt gij in de eerste plaats willen eren, maar het verzet in ons vaderland’. (16 juli)  
Verslaggever Herman Felderhof: opening Moerdijkbrug. (24 augustus)
Ontwerp-overeenkomst Linggadjatti / Indonesië: Mr. J.A. Jonkman, minister van Overzeese Gebiedsdelen: ‘Wij moeten van vijanden weer vrienden worden’. (15 november)  
Visie op Linggadjatti van Koos Vorrink (PvdA): ‘Een koloniale oorlog staat gelijk aan een roekeloze verspilling van volkskracht aan beide zijden’. (14 december)   
5 Professor C.P.M. Romme (KVP) over Liggadjatti: ‘Wij hebben een nieuwe roeping in Indonesië’
. (20 december)  
K. Voskuil (Vrije Volk) over ouderdomswet Drees: ‘Dan zal een punt van het urgentie-program van de PvdA verwezenlijkt zijn’. (6 mei)
 Metropole Orkest onder leiding van Dolf van der Linden met zang van Kinge van der Linden: Eens zal de Betuwe in bloei weer staan... (april)
 



 
​
PictureHert programma 'Negen heit de klok' met Jan de Cler (links) en Alexander Pola. Foto Beeld & Geluid.
Inhoud Sprekende stemmen 1947
​
1 Bijkomen van de bezetting. Minister van Oorlog A.H.J.L. Fiévez over de 100.000 militairen in Nederlands-Indië (januari).  
Musici van het Concertgebouw te Amsterdam hebben uit Engeland een fiets meegekregen   

2 Geboorte prinses Christina (toen nog prinses Marijke). Gesprek Gerard Hoek (NCRV) met prins Bernhard over de aanstaande geboorte. Aankondiging geboorte door minister-president Beel. Het volk krijgt een cadeautje in de vorm van snoep of tabak. Felicitaties van overzee. Commentaar prins Bernhard. (februari)
   
3 Over het Akkoord van Linggadjati (november 1946) in de koloniale oorlog in Nederlands-Indië, met ir. J.W. Alberda, lid van de Raad van State. Ratificatie van het akkoord door beide partijen in maart 1947.
 Ook minister van Sociale Zaken Willem Drees en Carl Romme (KVP).
 
4 Over het omroepbestel, naar aanleiding van het aantal toegenomen populaire media - Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen dr.J.J. Gielen  
Peter Pech (door Jan Hahn), VARA
Ensemble Vrij en Blij onder leiding van Wessel Dekker, NCRV
Bonte Dinsdagavondtrein, Snip & Snap: Kersenplukfeest in Betuwe, AVRO
  
Negen heit de klok, KRO 







​

​

5 Marshall-plan, de naoorlogse hulp aan Nederland vanuit de Verenigde Staten, met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George Marshall.
   
Marshall: “De waarheid is dat de behoefte van Europa aan buitenlands voedsel en andere essentiële producten, voornamelijk uit Amerika, de komende drie of vier jaar zo veel groter is dan haar huidige financiële draagkracht en dat die landen substantiële aanvullende hulp nodig hebben, of anders te maken krijgen met een zeer ernstige economische, sociale en politieke achteruitgang.”
   
President Harry Truman: “Met onze technische kennis kunnen zij hun ambities voor een beter leven realiseren. Ons doel moet zijn om de vrije volkeren van de wereld te helpen met hun eigen inspanningen.”
 
Reactie minister van Financiën Lieftink op het Marshall-plan.
 
6 Eerste ‘politionele actie’ in de oorlog in Nederlandse-Indië, aangekondigd door minister-president  mr. dr. L.J.M. Beel.(juli)
Generaal Kruls, chef van de generale staf
  
7 Koningin Wilhelmina was vermoeid en daarom leest minister-president Beel de troonrede van 1947 voor. (september)
Prinses Juliana roept op tot medische steun voor Indonesië.  
Prinses Juliana wordt tijdelijk regentes van Nederland, eed bij prof. Kranenburg van de Raad van State.  
Wilhelmina spreekt bij gedenkteken Tweede Wereldoorlog Woeste Hoeve 

8 Overige gebeurtenissen - 'Ome' Jan van Zutphen geëerd door de PvdA. Hij was bestuurder van de diamantbewerkersbond en oprichter en voorzitter van sanatorium Zonnestraal in Hilversum.
Amsterdam verwelkomt z’n 800.000-ste inwoner.
Verstrooien as van oud-minister-president H. Colijn (1869 – 1944)
Minster-president Beel spreekt bevolking Zuid-Afrika toe.   
Doop prinses Marijke.
De Verenigde Naties stemmen voor oprichting Joodse staat Israël
Oprichting Nationaal Monument op de Dam, voorzitter van het Nationaal Comité Van Holthe tot Echten.
 
9 Radioprogramma uit 1947: AVRO’s Confetti van 13 maart 1947 met Netty Rosenveld. Zang door de Oostenrijks/Amerikaanse zangeres Greta Keller, Pierre Palla op zijn concertorgel en The Romancers onder leiding van Gerard van Krevelen met het nummer Zeepbel.